Párkapcsolati hiedelmek

Te gondolatolvasó vagy marslakó vagy? A párkapcsolatunkra és a partnerünk viselkedésére vonatkozó hiedelmeink alapjaiban meghatározzák viselkedésünket egy kapcsolatban. Hiedelmeink korábbról hozott sémákból, személyes élményekből, könyvekből, filmekből táplálkoznak, amelyek összegyúrva jelentik az elvárásainkat egy párkapcsolattal szemben. Mindannyian a saját sémáinkon keresztül érzékeljük a valóságot és partnerünk viselkedését. Amíg ezeket a sémákat rugalmasan kezeljük, és az ellentétes irányú tapasztalatok alakítanak rajtuk, addig nem lesznek konfliktusok forrásai. Ha a hiedelmeink szélsőséges jelleget öltenek, akkor már zavart okozhatnak a párkapcsolatban, amely kimenetele egészen változatosan is alakulhat. Bizonyos esetekben a bennünk működő sémák gátjai lehetnek a párkapcsolat kialakulásának is.

A hiedelmek tengerében a kutatások azonosítottak öt jellemző sémát, amely legtöbbször jelent meg a kapcsolatokban.

A gondolatolvasás: A páromnak tisztában kell lenni az érzéseimmel anélkül, hogy elmondanám neki. Észre kell vennie, hogy az adott pillanatban mire van szükségem.

Változásra való képesség: Partnerem képtelen változtatni a viselkedésén és a köztünk lévő kapcsolat minőségén.

Szexuális tökéletességre való törekvés: A szexuális életben nyújtott tökéletes teljesítmény a kulcsa a zavartalan párkapcsolatnak.

Véleménykülönbség: A pár tagjainak eltérő véleménye a párkapcsolat megromlásához, lezárásához vezet. Ha valamiben nem értünk egyet, akkor nem is szeretjük egymást igazán.

Nemek közti különbség: A férfiak és nők különböző bolygóról érkeztek, mások az igényeik egy kapcsolatban, soha nem fogják megérteni egymást.

Ezek a hiedelmeink mindannyiunkban jelen vannak, a mértékük eltérő lehet. Ha szélsőséges mértéket öltenek, akkor a konfliktust gerjesztünk, és a másik félt hibáztatjuk a kapcsolat tökéletlensége miatt. Észre sem vesszük, hogy egy rendszeresen visszatérő konfliktus vagy veszekedés mögött milyen régi sémák húzódhatnak meg. Ezek felismerése a legnagyobb lépés lehet a változás felé. A coaching felszabadító erejű lehet egy-egy hasonló berögzült kapcsolati gátló tényező felfedezésében, feloldásában.