Pszichológiai biztonság a munkában

Munkahelyi közérzetünk jelentős mértékben befolyásolja annak a csapatnak a belső működése, kulturális jellemzői, amelyben mi magunk is szerepet vállalunk. A pszichológiai biztonság és a bizalom a csapaton belül nélkülözhetetlen a hatékony munkavégzéshez, és alapjaiban határozza meg a csapat innovációs képességét. A pszichológiai biztonság hiányát általában a magunkon megfigyelhető tüneteken keresztül lehet észlelni. Ha például a csapatban egy feladat végrehajtása során az alábbiakat észleljük, érdemes lehet átgondolni, hogy a csapattagok közti bizalom

  • Ha elkövetek egy hibát a munkámban, akkor ellenséges hangulat alakul ki, és nehezen kapok segítséget a munkatársaimtól. Nem kapok támogatást a fejlődésemhez.
  • Ha eltér a véleményem a többségétől, nem merem kimondani, bemutatni, mert az elutasítást vált ki a csapatból. Inkább elhallgatom az álláspontomat, megkímélve magam az elutasítástól.
  • A régóta húzódó problémás kérdéseket nem tudjuk nyíltan megbeszélni, inkább a szőnyeg alá söpörjük. Ha beszélünk is róluk, mindenki csak legyint.
  • A szabályok következetlensége amikor bizonyos szabályok egyesekre nem vonatkoznak, másokra viszont hatványozottan.
  • Amikor nagy változások előtt információs hiány alakul ki a csapatomban, nem kapok megfelelő tájékoztatást, és a sötétben kell tapogatóznom.

A pszichológiai biztonság hiánya a csapatteljesítmény csökkenésén túl akár tragikus következményekkel is járhat. Gondoljunk csak a Challenger űrrepülőgép katasztrófájára, ahol a fejlesztőcsapaton belüli véleménykülönbségek nem kaphattak elegendő teret, így a műszaki problémák ne kerülhettek előtérbe az indítást megelőzően.

A bizalom a csapaton belül arra irányul, hogy mennyire vagyunk hajlandóak megnyilvánulni, kockázatot vállalni olyan helyzetekben, amikor a tudásszintünk alacsonyabb a többi csapattagéhoz képest. Sebezhetőségünk kifejezése egy hasonló környezetben nemcsak a csapaton belüli bizalmat jelenti, de saját bátorságunkat is. Személyes teljesítményünk nagymértékben attól függ, hogy mennyire érezzük magunkat biztonságban, megnyilvánulásunkat, eltérő véleményünket mennyire befolyásolja szégyenérzetünk, avagy a bizalom a csapat felé. Ha a bizalom a csapaton belül megrendül, egyre több időt fordítunk a közösségi oldalunk böngészésére és önéletrajzunk frissítésére.